Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Novi Sad
24.05.2017.
13:12 > 19:30
Novi Sad će biti prvi grad u Srbiji u kojem će roditelji osnovaca i srednjoškolaca dobiti testove za narkotike, a koje će moći da iskoriste da testiraju decu na opojne supstance.
  • replika

    26.05.2017 23:41
    @Komifo
    I dalje si neprijatan, primitivan i vredjas. Mogu da prihvatim da mi predlog nije mozda na mestu, ali tvoj ton u obracanju je neprihvatljiv. Pozdrav! Sliko i priliko Srbije!
  • Komifo

    26.05.2017 15:08
    @replika

    Ne, nego ti ne shvataš. Ako javno iznosiš protivustavno i protivzakonito maltretiranje građana na ulici kao validan predlog za rešavanje bezbednosti mladih, imaj onda dovoljno kičme da istrpiš kad ti se kaže da si budala.

    Svi bi da imaju slobodu govora da pričaju kakve god im gluposti padnu na pamet, pa se onda uvrede na rakciju.
  • replika

    26.05.2017 12:36
    @Komifo
    Ti i dalje ne shvatas, sta sam zeleo da ti porucim. Moje misljenje nikoga ne obavezuje, i nikoga nisam vredjao. Nacin na koji se ti drugima obracas, jeste odraz primitivizma. Pokusaj da svoje misljenje izneses na kulturan nacin, ako zaista zelis da postanemo civilizovana zemlja.
  • Građanin

    26.05.2017 10:11
    a pušraju dilere
    Roditeljima daju testove, a država je pomilovala 6000 osuđenika uglavnom dilera droge.
    Svi upucani dileri u Novom Sadu oko škole su pušteni ranije par godina iz zatvora nego što su dobili kaznu. Država umesto da štiti građane, zamenjuje teze i pušta dilere da nas terorišu na ulicama, a za medije daju testove protiv narkotika da zamažu oči kao da nešto rade po tom pitanju. Za početak nek se više ne druže sa dilerima političari.
  • Komifo

    26.05.2017 08:31
    @replika

    A o tebi dovoljno govori to što smatraš da je je faktički odnos ovlašćenja policije i ustavnih prava građana i tvoje 'mišljenje' jedno isto. Zato smo i tu gde jesmo što takvi 'repliciraju', umesto da se pokriju ušima kad odvale neku glupost.
  • replika

    25.05.2017 23:32
    @KortoIKomifo
    Uvazena gospoda Korto i Komifo, imaju pravo na svoje misljenje kao sto ga imam i ja, pa cak i da se ne slazu sa mojim misljenjem, nacin na koji iznose svoje, dovoljno govori o njima.
  • Nije dobri...

    25.05.2017 19:21
    Postovani, u nasem trenutnom stanju ovakav pristup resavanju problema je pogresan i moze biti poprilicno kontraproduktivan.
    1. Osnovni problem je sto se odgovornost sa nadleznih institucija prebacuje na roditelje i decu. Problem narkomanije se resava na ulici a ne u kuci. Sklonite dilere i nece biti droge,
    2. Mi nemamo infrastrukturu koja moze da pruzi dobru psihosocijalnu podrsku kada im se obrate roditelji. Narocito zato sto moze biti veliki broj roditelja,
    3. Da li roditelji prijavljuju policiji kada otkriju da je dete konzument i kako policija tada reaguje, ko postaje svedok, ko istrazuje, ko prijavljuje,
    4. Mnogi roditelji koliko god bili dobri, nemaju dovoljno strucnog znanja da detetu pruze odgovarajucu podrsku...pogotovo sto ima raznih roditelja,
    5. Postoje testovi koji utvrdjuju prisustvo narkotika na osnovu znoja i dodira po skolskim klupama. Svaka skola testira ucionicu kada nema dece. Ako se utvrdi prisustvo droga, psiholog napravi sastanak sa roditeljima, usmeri ih i onda urade individualna testiranja... Nadlezni pojacavaju kontrolu skolskog okruzenja...
    6. Kao poseban problem se javlja i alkoholizam... Drzava neka preuzme kontrolu nad sluzenjem alkohola, reklamom, dostupnoscu...
    Preko 20 godina se bavim aktivnom prevencijom bolesti zavisnosti i opravdano iznosim ove cinjenice.
  • Hik hok

    25.05.2017 12:24
    @/

    I evo ga opet. Na trežnjenje tebe treba, pa na ozbiljno psihijatrijsko posmatranje, a svakako ni blizu bilo čijoj deci.
  • /

    25.05.2017 10:41
    /
    @hik
    tebe treba proveritii. verovatno izbacujes izraze saucesca ubijenim kriminalcima
  • cekaj

    25.05.2017 10:21
    Iz zajednickog budjelara ovog grada ce da se odvoje novci da se kupe testovi (u apoteci 1000 din komad, u ovoj nabavci verovatno mnogo vise, jer se zato i radi cela akcija), i onda ce da se test od 1000 dinara da svakom u ruke da ga iskoristi ili baci? I roditeljima je ovo ok? Mislim da medju njima ima onih koje nije briga i cija se deca rokaju naocigled, i oni drugi koji vode racuna o svojoj deci i vise bi im znacilo da im se da tih 1000 na ruke. Ali koliko bi gladnih ustiju u korumpiranoj vlasti tako ostalo...
  • Pavle

    25.05.2017 03:59
    Prevelik probl. za inteligenc.
    Mislim da nekom kome se dete drogira, a taj to ne zna, informacija ne može pomoći.
  • Komifo

    25.05.2017 00:26
    @samo glasno mislim

    Samo naglas ispadaš glup. Policija nema nikakvo ovlašćenje da ide okolo i testira "mlade", niti bilo koga. A da im neko u krilo spusti nečije pozitivne rezulate na bilo šta, nema zakonsko pravo da pokreće nikakvu proceduru, ni po "službenoj dužnosti", a ni drugačije.

    Kad god se pokrene ovakva tema, ispadne bolno jasno da je droga među mladima dosta nisko na listi prioriteta ovog društva, a da prvih nekoliko mesta zauzima to što smo preplavljeni budalama.

  • Hik hok

    24.05.2017 23:51
    @/

    Pa kad ljudi pišu jasno zašto je ovo glupa ideja i prilika za ugradnju i lopovluk, a ti na to odgovaraš sumnjičenjem za narkomanluk i dilovanje, mislim da je najpotrebnija psihijatrijska provera, ali ne dece, ako me razumeš.
  • /

    24.05.2017 22:01
    /
    Hik hok
    na goli otok ljubitelje ruskih dilera

    stvarno mislis da nema potrebe za proverom?
  • Korto

    24.05.2017 21:40
    @samoglasnomislim
    Ako misliš da je to bolja opcija onda stvarno ne bi trebalo da misliš na glas jer upravo zbog tebe i tvojih glasnih istomišljenika i imamo ovako goleme probleme u društvu. Zaista bi voleo da doživiš da tebe ili nekog tebi bliskog zaustave četiri bilmeza iz interventne u sred grada i onda povrh opipavanja testisa i analnog otvora da te teraju da uriniraš u flašicu kako bi mogli da zaključe da li će da te vode u Kraljevića Marka na tretman??? Način na koji se ova kilava i korumpirana državica bori sa standardnim problemima modernog društva je ekvivalentno košenju trave bacačem plamena. Ako bi smo pratili logiku u tekstu pomenutih,dolazimo do pitanja zašto se do sada nije formirala "inicijativa" da se roditeljima osnovaca i srednjoškolaca kupe prvo alko testovi, pa da mogu da li im deca loču i kada su pod dejstvom???
    Ah, pa da, nije alkohol ništa strašno. Ne postaje se čovek dok se ne popije po jedna sa starim.
  • Hik hok

    24.05.2017 19:54
    @/

    Vidim nekoga je deda posle šeste rakije učio udbaškim forama...
  • DIRIGENT

    24.05.2017 18:53
    KRENEMO OD SKUPŠTINE SRBIJE
    Da pokažemo Deci...
  • Gospodin Član

    24.05.2017 18:43
    Vid'o ja to u amerikama...
    Evo, ja sam član Partije, prodaću vam testove jeftinije.
    Ne moraju baš biti ispravni, dogovorićemo se već!
    Ma, dok je naše Ministarstvo, biće para!
    Bitno je da se nešto dešava, da ne kažu da ne obraćamo pažnju na decu.
    Dakle, dižite noge - da se potkivamo.
  • Nemanja

    24.05.2017 18:12
    @@

    Ajde, kojih tečnosti, baš da čujem, živo me zanima? I šta misliš koliko su puta skuplji testovi za kosu, nokte, itd, da ne govorimo o tome da se, za razliku od mokraće, ne omogu obaviti "na terenu"!? I koliko će se njih samo prebaciti na alkohol? Kretenizam sa ciljem pranja novca, ništa drugo.
  • /

    24.05.2017 18:11
    /
    a zasto se protivite ako ste cisti ili nemate veze sa rasturanjem?
  • Miroju

    24.05.2017 18:10
    Odgovor
    Pa to i rade!
    Čuvamo decu, pomažemo nadležnima. "Nije ni preko noći došla ova pošast..". Zna se ko se usplahiri...
  • @Nemanja

    24.05.2017 17:16
    Postoje testovi (tecnosti, kose i sl.) koji otkrivaju sve vrste narkotika i mesecima posle uzimanja...
  • Vlada

    24.05.2017 16:53
    @Roditelj

    Znači ti si se javila da ponosno istakneš da ste se, suočeni sa jednom krajnje glupom idejom, jednoglasno odlučili za neuporedivo gluplju? Jedino što nije bilo baš skrnavo, rasipnički i kontraproduktivno u svemu ovome je to što se deca ne bi javno ponižavala u slučaju kada je u pitanju bezrazložna paranoja roditelja i to što bi se roditelji, čija deca zapravo imaju ozbiljan problem, na ovaj način angažovali oko njih. Međutim, rešili ste da stvari radite na najgori mogući način, a sve da biste postigli da vi baš nikako ne morate u tome da učestvujete, osim da javite školi da vam testira dete kad god vam se nadigne. Pa ne da niste za Savet roditelja, nego je suludo što takvi uopšte imaju decu.
  • Inspektor Višekruna

    24.05.2017 16:46
    Gluposti
    Pranje para. Slično kao sa karticama za ulaz u škole.
  • LeteciMajmun

    24.05.2017 16:10
    Hahahaha
  • Opojna supstanca

    24.05.2017 15:47
    Mozda da uvedu i pojas nevinosti.
    Bice to interesantno. Svaki put kada roditelj ne bude mogao da dokaze nesto detetu, bice aj vamo narkoman da soras. Poznati smo kao drustvo koje proglasi za sektase i narkomane svakog ko ima drugaciji stav(misljenje) ili nam se taj ne svidja. Sem ako nisi kompletno retardiran, provalices da li neko konzumira narkotike.
  • Blabla

    24.05.2017 15:18
    Brale,Srbija je čudo....
  • Nemanja

    24.05.2017 15:16
    Retko retardirana ideja stvorena za otimanje para i pogoršavanje situacije. Da niko od učesnika nema pojma šta radi, već se vidi po tome što meša "opojne droge" i "narkotike". Da neko tu ima najblažu predstavu šta radi, verovatno bi znao da se tako otkrivaju samo najbenignije stvari poput kanabisa, dok ozbiljne droge poput kokaina ne mogu da se detektuju već posle 2-3 dana, što znači da će oni skloniji ludovanju biti motivisani da se pre krljaju ozbiljnijim supstancama i alkoholom. Bravo, debili.
  • samo glasno mislim

    24.05.2017 15:15
    Da li?
    Zašto ovakav naslov kada se iz teksta zaključuje da je u pitanju samo inicijativa. Izgleda da je rešenje prvo potrošiti veliku sumu novca, kupiti nešto, a tek onda razmišljati da li je to uopšte izvodljivo. Čak i da se svi roditelji nateraju da testiraju svoju decu šta će se desiti ako je test pozitivan. Većina bi odlučila da sramota ostane u krugu porodice, pokušali bi razgovorom da rešavaju problem. Već je opšte poznato da su to prve reakcije. Mislim da je bolja varijanta tu opremu kupiti policiji koja u rutinskim kontrolama može da istestra mlade i po službenoj dužnosti otkrivene pusti u proceduru.
  • @ slucajni prolaznik

    24.05.2017 15:12
    @slucajni prolaznik@

    sta je tvoj problem??
  • Rade

    24.05.2017 15:00
    Ko sumnja da mu se dete drogira neka ode u apoteku pa neka kupi test .Za tu kolicinu novca moze dosta da se uradi po skolama koje cak nemaju ni toalet.
  • Maja

    24.05.2017 14:55
    Ne razumem vas sto ostavljate negativne komentare, sta je lose u ovoj ideji? Sta vam ne odgovara sad?! Dobicete test, ko hoce neka testira dete, ko nece ne mora!! Imam dete koje je kao "dobro" dobar djak...., ali cujem price nje i drugara kada pricaju o izlascima, i verujte ima tu svega cak i KOD "DOBRE" DECE. Na kraju krajeva, neka stoji u kupatilu.... prevencija!
    Pozdravljam ideju.
  • Seka Persa

    24.05.2017 14:45
    Da li je ovo plastican primer laznog morala mladjim generacijama>

    (Mozda alko test sivma...za pocetak)
  • Milisav

    24.05.2017 14:33
    A da se testiranje proširi, možda i na Skupštinu? Ne mislim ništa ružno, dalekobilo, naravno, samo bi bio onako, lep primer za ugled
  • Roditelj

    24.05.2017 14:29
    Vest nije u potpunosti tacna.Da, grad je dao takav predlog ali savet roditelja grada je predlozio jednoglasno drugi.Drugi predlog je da se deca testiraju u skoli, ne najavljeno a da roditelji predhodno potpisu saglasnost.Testirali bi ih ljudi iz laboratorija na nacin kako se to radi.To bi bio jedini nacin da se stvarno sprovede testiranje.
    Kako je ovo vrlo bitna tema zamolila bih novinara koji je preneo da malo temeljnije uradi svoj deo posla.
  • Hmm

    24.05.2017 14:14
    Kakva glupost ali tenderi 10000000 miliona pa procenti....
  • muka

    24.05.2017 14:06
    posle testiranja prognoziram neposredan porast porodičnog nasilja i zlostavljanja dece, dok će značajan deo roditelja sakrivati "porodičnu sramotu"
  • Пекос

    24.05.2017 13:57
    Још један од кретенизама
    Квази држава,
    Полиција тачно зна дилере дроге, у својим редовима, па и шире, то локализујте, овако ће деца, да би била популарна, за инат кренути да троше дрогу иако нису хтела !!!
  • Tanja

    24.05.2017 13:55
    Mogli bi da izmisle neki test za korupciju, prevaru i laz pa da testiraju politicare i direktore
  • Slucajni prolaznik

    24.05.2017 13:54
    Ja mislim da pre svega treba testirati (mentalno zdravlje) onih koji izmisljaju takve budalastine.
    Nakon njih roditelje deca koja mogu da se povezu sa konzumiranjem narkotika.

    Bas smo pukli kao drustvo.
  • Miroje

    24.05.2017 13:52
    :
    Bolje testirajte roditelje
  • jelena

    24.05.2017 13:39
    Pozdravljam potez! Preventiva je cudo!
  • Maja

    24.05.2017 13:36
    "Ideja"
    Ovo je suluda manipulacija roditelja i punjenje džepova prodavca "testova". Pa svi će biti negativni a roditelji "zadovoljni". Srbija je ovo!!!!
  • Sunce

    24.05.2017 13:30
    Dobra ideja.
  • Realista

    24.05.2017 13:23
    Nije sija nego vrat
    Alkoooohooolaaaa kraaaaalj,
    To sam sada jaaaaaa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna